Persoonlijke urn of gedenkteken

GEMAAKT DOOR KUNSTENAAR & ONTWERPER RALPH DOST

VANUIT HET HART

Een urn of gedenkteken is een stap in het proces van verdriet en rouw. Het is ook een herinnering aan een dierbare. Een herinnering waar jij als nabestaande ook je gevoel in of bij kwijt kan. Daarom is het extra belangrijk dat het uniek en persoonlijk is. Het is een stukje van jouw gevoel dat je puur vanuit je hart erin kan verwerken.

Als kunstenaar en ontwerper help ik je graag bij het creëren van een unieke persoonlijke urn, gedenkteken of grafmonument. Dat kan zowel voor een volwassene, een kind, een ongeboren kind of voor je geliefde huisdier zijn.

Wanneer is het juiste moment om een persoonlijke urn of om een gedenkteken te maken? Voor de een is dat heel snel na het overlijden van de dierbare. Voor de ander pas een paar jaar later. Het kan ook zijn dat bij een ongeneselijk ziekteproces, iemand al zelf graag nadenkt over zijn of haar wensen en al een urn, gedenkteken of monument voor op het graf wil laten maken.

Ecologisch, met hart voor de natuur.

Steeds meer mensen willen een duurzame of ecologische uitvaart. Afscheid nemen met hart voor de natuur. Daarom kiezen meer en meer mensen voor een natuurbegraafplaats in plaats van een gewone begraafplaats. Ook wordt bij een crematie bewuster gekeken hoe de impact op het milieu minder kan zijn en tegelijkertijd het afscheid een heel bijzonder moment voor de nabestaanden blijft.

Ik werk zelf het liefst met duurzame en natuurlijke (ecologische) materialen. Natuurlijk met hout, maar ook met hennepvezel, vlasvezel, biologisch textiel, kurk, klei, leem en natuurlijke pigmenten. Of met circulaire materialen. Dat kan dus ook een object, kledingstuk of iets anders zijn waar de dierbare een bijzondere band mee had.

Samen werken aan een persoonlijke urn of gedenkteken.

Het kan zijn dat je graag meewerkt aan de persoonlijke urn of gedenkteken voor je dierbare. Het is een mooi gebaar en kan vooral een belangrijke stap zijn in je rouwproces. Ik kan je hierbij, onder meer vanuit mijn eigen ervaring, bij begeleiden. Met een traan, een lach en een fijn gesprek.
Samen kan ook samen met familie, vrienden of kinderen zijn. Gezamenlijk zorgen we voor een mooie en persoonlijke urn, een gedenkteken of een grafmonument.

In sommige gevallen is de persoon die verwacht binnen afzienbare tijd te overlijden ook bij dit proces betrokken. Het kan een fijn zijn om dit proces met een aantal naasten gezamenlijk mee te maken.

Hierin is veel mogelijk. Geheel naar jouw / jullie wens. Neem gerust contact op om hierover van gedachte te wisselen.

Mijn eigen ervaring.

Na een kort ziekteproces overleed in 2011 mijn lieve vrouw Sandra. Mijn leven ging verder in mijn 37e levensjaar. Het afscheid heb ik voor een groot deel zelf georganiseerd met vrienden en enige hulp van een uitvaartondernemer. Zo goed mogelijk naar de wensen die Sandra had, in combinatie met de wensen van haar directe familie en naar mijn eigen gevoel.

Sandra koos voor een crematie. De as heb ik een aantal weken later opgehaald in een standaard urn. Ik besloot, in overleg met haar familie, de as nog niet uit te strooien. Natuurlijk ging ik op internet zoeken naar urnen en gedenktekens. Ik merkte dat ik behoefte had aan iets zeer persoonlijks. Ik besloot zelf aan de slag te gaan. Met een stuk berkenstam ben ik meditatief gaan hakken.
Na anderhalf jaar was het moment om de as van Sandra uit te strooien. Het zelfgemaakte omhulsel om de urn heb ik nog steeds als gedenkteken bewaard.

Sinds een aantal jaren ben ik actief als ontwerper en kunstenaar. Ik merk dat ik vanuit mijn eigen ervaring graag anderen wil helpen bij het creëren van een unieke persoonlijke urn of gedenkteken. Het maakt niet uit of je zelf al een idee hebt of niet. Samen komen tot iets moois. Het maken van een urn of gedenkteken kan ik voor je doen, of kunnen we desgewenst ook samen doen.

Persoonlijke urn
Tijdens het maakproces. Uren meditatief hakken.

Kort op een rij waarmee ik je van dienst kan zijn.

Ontwerp van en het maken van een:

  • Urn
  • Gedenkteken
  • Grafmonument
  • Kindermonument
  • Urn of gedenkteken voor een geliefd huisdier. Zoals een hond, kat, paard of ieder ander dier dat een mooi plekje in je hart heeft.
Ik ben gespecialiseerd in het werken natuurlijke ecologische materialen zoals hout, klei, leem, hennepvezel, vlas, kurk etc.

Op basis van je wensen of ideeën maak ik een persoonlijke urn of een gedenkteken. Of we maken het gezamenlijk. 

Heb je vragen?

Bel of mail mij en ik geef graag antwoord en we bespreken je wensen.

+31 6 449 349 22
ralph@ralphdost.com

Ralph Dost