You are currently viewing Waarom ik AI met mijn hart omarm

Waarom ik AI met mijn hart omarm

Ik maak kunst waarin ik het hart verwerk. Dat doe ik om mensen, waaronder mijzelf, inspiratie te geven om puur vanuit het hart te leven. Verbinding te maken met je authentieke zelf, zelfliefde en zelfcompassie. Dat in alle diepte te onderzoeken, het te ervaren en er expressie aan te geven. Ik denk dat je daarmee in volle vrijheid en met compassie kunt verbinden met de natuur, met andere mensen (die onderdeel zijn van de natuur) en met alles om je heen. Je kleurrijke hart volgen. Hoe mooi is dat?

AI heeft geen hart. Het is een zelflerend algoritme in een computer. Je zou kunnen zeggen: het is vanuit de mind, vanuit de gedachte. De verbinding tussen hart en geest ontbreekt. Ook de verbinding tussen hart, geest en buik (darmen) ontbreekt. De mens heeft een neuraal netwerk in deze drie organen, die op een bijzondere wijze met elkaar communiceren.

Toch sta ik open voor de mogelijkheden van AI. Als je praat met generatieve AI chatbots als ChatGPT, Google Bard, Bing of een van de vele anderen, krijg je soms het idee of er een vorm van empathie is. Deze modellen worden daarop getraind en kunnen empathie redelijk simuleren. We staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling en experts vermoeden dat dit in duizelingwekkend tempo verbeterd gaat worden. De modellen leren van menselijke data en data van de natuur. Data die mensen erin stoppen in de vorm van woorden, getallen en beelden.

Letterlijk krijgt AI geen hart. De kans is er echter dat de modellen zo goed worden dat het moeilijk van echt te onderscheiden is. Vanuit de kwantumfysica zijn er theorieën waarmee AI mogelijk kan communiceren met het kwantumveld. Ik weet het niet. Wel geloof ik dat we de AI ontwikkelingen een zeer boeiende tijd ingaan.

De komende tijd belooft boeiend te worden op het gebied van AI. Ontwikkelingen zullen elkaar in hoog tempo opvolgen. Dit kan ons leven efficiënter maken, maar ook de drang naar ‘meer, meer, meer’ versterken. Juist daarom is het belangrijk om de verbinding met jezelf, anderen en de natuur te behouden. Authenticiteit en menselijk contact blijven essentieel. Bijna altijd is het less = more, behalve als het om liefde gaat.

Deze tijden dagen ons nog meer uit om puur bij onszelf te blijven. Blijven voelen wat voor ons belangrijk is. Continue in verbinding blijven met de natuur en met ons hart. In verbinding blijven met de mensen die we liefhebben en mensen die anders denken dan wij. Mensen hebben behoefte aan contact met mensen met al hun gebreken en imperfecties. Dat zal altijd blijven. Overigens niet alleen contact met mensen, maar ook met dieren, bomen en planten in al hun imperfecties en authenticiteit.

De paradox van leven in het huidige moment en de inzet van technologie wordt nog groter. Door de hoge vaart van de technologische ontwikkelingen wordt deze paradox extremer. Dat vind ik fascinerend. Ik vind innovatie boeiend, mijn hele leven al. Vooral waar oude wijsheid en moderne wetenschap (technologie) samenkomen is enorm inspirerend. Alles is tijdelijk en ook deze tijd is gaaf om mee te maken.

Met alle veranderingen in de maatschappij die paradoxaal lijken of zijn, is de uitdaging om deze met vol vertrouwen te omarmen. De verbinding met ons eigen hart houden is dan essentieel. Hoewel dit thema van alle tijden is, lijkt het actueler dan ooit te zijn.

Naast het maken van kunst en de XPLORE Lab projecten, help ik vanuit deze visie MKB ondernemers en ZZP’ers op weg met AI. Met de AI gids en persoonlijke AI workshops kunnen zij direct aan de slag met generatieve AI en natuurlijk resultaat boeken. Daarbij gaat het erom vooral al het moois uit AI te halen. Alles dat je bedrijf succesvoller maakt, dat jou als persoon succesvoller maakt, maar je ook meer tijd en aandacht geeft voor echte verbinding. Verbinding met je klanten, leveranciers, collega’s, familie, vrienden en jezelf.

Ralph 🧡🙏

Wil jij onderstaand T-shirt dragen? Bestel deze in de shop onderaan de AI pagina.

I love AI, but I trust the intelligence of my heart.